MESTRES

José María Ortí Soriano
Trompetista

Naix a Torrent (València), on inicia els primers estudis musicals als 8 anys. Ingressa en el Conservatori Superior de Música de València, per a començar a estudiar la trompeta. Més endavant, es trasllada a Madrid per a realitzar els estudis superiors en el Real Conservatori Superior de Música, amb una carrera excepcional i les més altes qualificacions, coronada per oposició amb el Premi d'Honor Extraordinari Fi de Carrera. Al mateix temps va fer classes amb Vicente Lillo, que sempre va tindre un especial interés en la seua preparació.

A continuació va viatjar a París per a ampliar estudis amb Maurice André i Pierre Thibaud, arribant actuar com a solista a la Sala d'Òrgan del Conservatori Nacional Superior de Música. A partir de llavors assisteix a nombrosos cursos internacionals de trompeta (amb el trompetista americà James Stamp). Va ser Trompeta solista de l'Orquestra Nacional d'Espanya durant més de quaranta anys i Catedràtic del Real Conservatori Superior de Música de Madrid, i més tard, del Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València.

Està en possessió de la “Medalla d'Or de Belles arts” i de la “Creu de Caballero de l'Orde al Mèrit Civil” concedida per S. M. el Rei Don Joan Carlos. És nomenat “Insigne de la música Valenciana”, per l'Acadèmia de la Música Valenciana. És fill predilecte de la ciutat de Torrent, on té dedicada un carrer i així mateix, li va ser concedida la “Medalla d'Or”. Per encàrrec del Exc. Ajuntament compon l'Himne de Torrent.

 

 

 

 

 

Manuel Blanco Gómez Limón
Trompetista

Nascut en 1985 en Daimiel (Ciudad Real), Manuel Blanco va començar molt primerenc els seus estudis de trompeta amb Sr. Martín Baeza Rubio i Sr. José María Ortí Soriano. En l'actualitat també rep assessorament musical del Concertista Internacional Reinhold Friedich, mostrant aquests tres mestres un especial interés en la seua preparació humana i professional.

Ha guanyat diversos concursos com el Ciutat de Xátiva, Calviá, Moixent, Jeju (Corea del Sud)… però el seu gran assoliment       internacional va arribar després de guanyar el 1r premi en el prestigiós ARD Music Competition de Munic 2011, obtenint la qualificació més alta de la història de la competició. Aquest guardó sol s'ha concedit a altres dos trompetistes en els seus 62 edicions abans de Manuel Blanco, sent Maurice André el primer a aconseguir-ho en 1963. Blanco és considerat com el seu legítim hereu. Des de l'any 2006 és trompeta principal de l'Orquestra Nacional d'Espanya.

Ha treballat com a trompeta solista en orquestres de primera categoria com Concertgebouw d'Amsterdam, Gewandhaus de Leipzig, Filharmònica de Radi France, Gustav Mahler Jugend Orchester, European Youth Orchestra, Berlin Staatsoper, Filharmònica Arturo Toscanini, Orquestra Mozart Bologna, Orchestra Teatre alla Scala Milà, Orquestra Santa Cecilia de Roma,…. al costat de directors de la talla de Claudio Abbado, Mariss Jansons, Rafael Frübeck de Burgos, Lorin Maazel, Christoph Eschenbach, Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Yuri *emirkanov, Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Gustavo Dudamel, Andris *elsons, Josep Pons, Juanjo Mena, David Afkham, Pablo Heras-Casado, George Pehlivanian, Markus Bosch, Antonio Méndez, Andrés *Salado, Martin Baeza-Rubio, Charles *Olivieri-*Munroe, etc.

Com a concertista, ha tocat amb l'Orquestra de la Ràdio de Baviera, Orquestra de la Ràdio de Munic, Orquestra de Cambra de Munic, Budapest Chamber Orchestra, Jeju Philharmonic Orchestra, Camerata XXI, Philarmonisches Orchester Würzburg en Mozarfest, Capella Symphonic Orchestra(St.Petersburg), Hofer Symphoniker, Niederrheinische Sinfoniker, Norddeutsche Philharmonie Rostock, Orquestra Simfònica de Mineria, Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra Simfònica de Navarra, Orquestra Simfònica d'RTVE, Orquestra Simfònica de Bilbao, Orquestra Municipal de València, etc.

José Antonio García Sevilla
Trompetista

Ha sigut membre de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya (JONDE) i de la Gustav Mahler Jugend Orchester (GMJO), el director artístic de la qual va ser Claudio Abbado, realitzant gires per gran part de la geografia europea sota la batuta de directors de prestigi com Pierre Boulez, Seiji Ozawa i C. M. Giulini. Les seues últimes col·laboracions han sigut amb l'Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra Ciutat de Granada, Orquestra Ciutat de Palma, Opera Estatal de Berlín (amb Daniel Baremboin com a director), Banda Municipal de Madrid, Banda Municipal d'Albacete, Orquestra Simfònica del Vallés, Orquestra Simfònica de Bilbao, Orquestra de Cadaqués, Orquestra Nacional d'Espanya i Orquestra de la Comunitat Valenciana, amb Lorin Maazel com a director.

Catedràtic del Real Conservatori Superior de Música de Madrid i Director de la Facultat de Música i Arts Escèniques de la Universitat Alfonso X El Sabio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

José Manuel Escobar Belmonte
Trompetista

Finalitza els seus estudis en el conservatori Superior “Joaquín Rodrigo” de València amb el mestre J. Ortí, obtenint matrícula d'honor. Amplia els seus estudis en Brass Academy Alacant amb el mestre Rudi Korp. Ha col·laborat en nombroses ocasions amb l'Orquestra Simfònica del Valls, Orquestra Simfònica de Múrcia, Orquestra filarmonía de Madrid, Orquestra del teatre Marinsky de Moscou, Orquestra Simfònica de Bilbao, Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra Freixenet de l'Escola Superior de Música “Reina Sofia”, Orquestra del Palau de les Arts, entre altres. Ha pertangut a l'Orquestra de Joves de la Regió de Múrcia, a la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, a la J.O.N.D.E. (Jove Orquestra Nacional d'Espanya) i la Gustav Mahler Jugendorchester. Actualment és professor en el Conservatori Superior de Castella-la Manxa, professor assistent en Brass Academy Alacant i en la universitat Alfons X el Savi. Pertany a l'Orquestra ADDA Simfònica.

Luis Arias Fernández
Pianista

Naix a Madrid. Comença els seus estudis musicals a l'edat de sis anys en l'acadèmia CEDAM i posteriorment en el Conservatori Professional de Música de Ferraz amb R. Pareja i J. Rovira. Completa la seua formació en el Real Conservatori Superior de Música de Madrid amb Ana Guijarro i durant quatre anys a l'Escola Superior de Música Reina Sofia amb Galina Eguiazarova, Marta Gulyas i Luis Fernando Pérez rebent el suport de diferents institucions com Ibercaja, Fundació Albéniz, AIE, Joventuts Musicals de Madrid o la Comunitat de Madrid.

Durant aquests anys ha tingut ocasió de rebre consells entre altres de músics com Ferenc Rados, Joaquín Soriano, Mikhail Voskresensky, Claudio Mtnez-Menher, Peter Donohoe, Radovan Vlatkovic o Jacques Zoon.
És sol·licitat habitualment per a col·laborar amb tota mena de músics i formacions havent actuat en les principals sales del panorama nacional com l'Auditori Nacional de Música, Teatre Real, els Teatres del Canal, Palau de la Música de Barcelona, Auditori Edgar Neville i a l'estranger en països com Mèxic, França, Israel, Alemanya, Suècia o Sèrbia.

Des de fa anys exerceix una intensa labor docent. Ha treballat en el Conservatori Pablo Sarasate de Pamplona i en el Conservatori Superior de Música de Castella León. Actualment compagina la seua activitat concertística amb la docència en el Conservatori Superior de Música d'Aragó i a l'Escola Superior de Música Reina Sofia.

MESTRES CONVIDATS

Jesús Sánchez Martínez
I i II FIT XIXONA

Estudia amb les professores María Suárez Bricio i Mª Teresa Untoria, titulant-se com a Professor Superior de Piano i Professor de Solfeig. Completa la seua formació amb professors com Ferenc Rados, Almudena Cano, Gonzalo Trevijano, etc. Ha actuat, tant com solista com en formacions cambrístiques en diverses sales d'àmbit nacional. Ha exercit com a mestre repetidor en òperes com a “Don Pasquale” o “Dido i Enees”.

Compta amb una dilatada trajectòria com a pianista acompanyant de dansa, així com de repertorista en diversos conservatoris de la Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa. Actualment és professor en el Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa i de la Facultat de Música de la Universitat Alfons X El Sabio.

Jonathan Müller
III FIT XIXONA

Jonathan Müller va realitzar els seus estudis superiors de música en la Musikhochschule de Karlsruhe sota la tutela del catedràtic Reinhold Friedrich. Paral·lelament va completar la seua formació amb diverses classes magistrals impartides per reconeguts trompetistes com Håkan Hardenberger (Malmö), Kristian Steenstrup (Aarhus), Klaus Schuhwerk (Basilea), Jouko Harjanne (Hèlsinki), Hannes Läubin (Munic), Luis González (Barcelona) i Uwe Köller (Graz).

Jonathan ha guanyat en diverses ocasions el concurs “Jugend musiziert”. A més en 2006 va guanyar el primer premi i premi especial en el concurs “Carl-Schröder” de Sondershausen (Turíngia). En 2010 va ser l'únic trompetista a aconseguir la tercera ronda del concurs nacional alemany “Deutscher Musikwettbewerb” i per això va ser becat per aquesta organització i va realitzar diversos enregistraments. Així mateix en 2011 va ser l'únic trompetista alemany a aconseguir la tercera ronda del reconegut concurs de ARD. També va ser becat per fundacions com la “Studienstiftung dones deutschen Volkes” o la “Deutsche Stiftung Musikleben”.
Pel que fa a experiència orquestral, Jonathan es va formar en diferents joves orquestres com la jove orquestra de la seua regió, Baden-Württemberg, la jove orquestra d'Alemanya, i en la jove orquestra Gustav Mahler. D'aquesta manera va arribar a ser membre de l'orquestra Mozart, sota la direcció de Claudio Abbado. A més ha col·laborat amb orquestres com la hr-Sinfonieorchester, la NDR-Sinfonieorchester, la BR-Sinfonieorchester o l'Orquestra Nacional d'Espanya, entre altres. Des de 2013 és solista de trompeta en la prestigiosa orquestra de la Gewandhaus de Leipzig.
La seua experiència com a solista li ha portat a fer concerts amb orquestres com la Nürnberger Symhoniker, la Staatskapelle Trobe, la Thüringer Symphoniker, la Vogtland Philharmonie Greiz/Reichenbach, la Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, la Münchner Kammerorchester o la Stuttgarter Kammerorchester.

Óscar Fernando Trujillo Gómez
IV FIT XIXONA

Professor de trompeta de la Universitat de Caldas, director del conservatori Redemptorista, Llicenciat en Música (Universitat de Caldas), Magister en Música amb èmfasi en trompeta (EAFIT), trompetista, compositor i director.

Va iniciar els seus estudis al Programa Departamental de Bandes de Caldas. Ha rebut formació a Veneçuela, Mèxic, Puerto Rico i Brasil. Becat per la Fundació Mazda per a l'art i la ciència.

Les seves composicions han estat guanyadores al Concurs Nacional de Bandes de Paipa (2010, 2011, 2013, 2016, 2019, 2020, 2021), Concurs Nacional de Bandes Pedro Ignacio Perilla (Anapoima-2014), Concurs Nacional de Bandes Ramón Jaramillo Jurado ( Rionegro-2015), Concurs Nacional de Música inèdita per a Banda (San Pedro – 2017), Festival de Música Andina colombiana Mono Núñez (2018). Els seus arranjaments i composicions han estat interpretats per l'Orquestra Simfònica Nacional de Cuba, Saragossa Wind Ensamble, Orquestra Filharmònica Dominicana, Orquestra Simfònica Juvenil del Salvador, Orquestra Simfònica d'Orléans, Banda Simfònica de la Universitat de Wisconsin, Gilberto Santa Rosa, Totó la momposina, Orquestra Filharmònica de Bogotà, Orquestra Simfònica de Colòmbia, Orquestra Simfònica de Caldas, entre d'altres.

Va ser integrant de Kanna Jazz Brass ensamble amb què va gravar dues produccions discogràfiques i va ser guanyador del Festival Nacional del Passadís. Semifinalista al II Concurs llatinoamericà de trompeta Eric Aubier. Va ser professor de trompeta de la Universitat tecnològica de Pereira i trompeta principal de l'Orquestra Simfònica de Caldas per 15 anys.

El 2019 va realitzar una gira per Europa amb la seva agrupació 5 pal món que va incloure un recital al Conservatori Liceu de Barcelona. El programa de concert va estar totalment integrat per obres de la seva autoria.

Com a director, ha actuat amb l'Orquestra Simfònica de Caldas, Banda Municipal de Manizales, Banda Simfònica de la Universitat de Caldas, Assemble de metalls de la Universitat de Caldas (agrupació que va fundar) i Banda Simfònica del Conservatori Redemptorista (la qual dirigeix fins a la data).

Ha estat solista amb l'Orquestra Simfònica de Caldas, Festival internacional de música CIMA, Banda Municipal de Manizales, Conservatori de música de Puerto Rico, Orquestra de cambra de Caldas, Banda Departamental de la Vall, Banda Simfònica de la Universitat de Caldas, Festival internacional de música de Manizales, entre d'altres.

Actualment és professor de trompeta de la Universitat de Caldas, director i fundador del Conservatori Redemptorista i director de l'assemblatge 5pa´l món amb què ha realitzat dues produccions discogràfiques amb obres de la seva autoria. A més, col·labora contínuament en diversos processos de formació musical a diferents regions del país i llatinoamèrica.

Reinhold Friefrich
V FIT XIXONA

Des que va guanyar el segon premi a l'ARD de Munic el 1986 Reinhold Friedrich ha tocat als millors escenaris del món. El repertori va des de les peces més contemporànies per a trompeta sola fins a la primera música composta per als orígens d'aquest instrument com la trompeta barroca o la trompeta de claus. Va fer el seu debut al Berliner Festwochen tocant la Sequenza X de Luciano Berio i el 1994 al Musikverein de Viena interpretant el concert per a trompeta de claus de Joseph Haydn. És trompeta solista de l'orquestra del festival de Lucerna des de la fundació i director artístic del Grup de Metalls del mateix festival.

 

Ha tocat amb la formació Capriccio Basel, l'Orquestra dels Camps Elisis o l'Acadèmia de Viena amb instruments d'època. També ha estrenat obres dels compositors Wolfgang Rihm, Sir Peter Maxwell Davies, Rebecca Saunders, Hans Werner Henze, Nicolaus A. Huber i Adriana Hölszky. Mostren l'amplitud del seu repertori els concerts Eirene d'Herbert Willi i Nobody knows de trouble I see de Bernd Alois Zimmermann (disc premiat amb un ECHO Classic).

 

Com a solista ha tocat amb grups com el Berliner Barock Solisten, la Stagione Frankfurt, les orquestres de cambra de Viena i Basler, les simfòniques de Bamberger i Viena, la Filharmònica de Ràdio France, la Deutsches Symphonie Orchester Berlin, la Concertgebouw, la de la BBC i totes les de l'ARD. Així mateix, ha tocat sota la batuta de Claudi Abbat, Semyon Bychkov, Dennis Russell Davies, Peter Eötvös, Reinhard Goebel, Martin Haselböck, Philippe Herreweghe, Christopher Hogwood, Eliahu Inbal, Krystjan i Neeme Järvi, Dmitri Kitajenko, , Jonathan Nott, Kazushi Ono i Hans Zender, entre uns altres. Les seves últimes col·laboracions amb músics de cambra inclouen artistes com Eriko Takezwa (piano), Robyn Schulkowsky (percussió), Martin Lücker i Sebastian Küchler-Blessing (òrgan). Des de la seva fundació el 2013, toca al grup L’éventail de Jeanne amb Claudio Bohórquez (violoncel), Sascha Armbruster (saxofon) i Eriko Takezawa (piano).

Ha ofert concerts al Japó, Mèxic, Israel, Noruega, Suècia, Finlàndia, Espanya, Portugal, Itàlia, Polònia i Suïssa amb formacions com el grup de cordes del Festival de Lucerna, Berliner Barock Solisten, Jenaer Philharmonie i Neue Philharmonie Westfalen.

Els seus darrers compromisos inclouen el concert núm. 2 de Brandenburg amb la Philharmonie Baden-Baden, amb qui va ser a més artista resident, dirigit per Sir András Schiff. El maig del 2017 va estrenar el concert escrit per a ell per Benjamin Yusupov. Per petició de la Royal Academy de Londres i la Julliard School de Nova York va assessorar com a expert artístic en l'enregistrament d'un disc i l'organització d'uns concerts al voltant de l'obra de Giovanni Gabrieli.

Així mateix, tocarà, juntament amb Dorothee Mields, l'Orquestra de Cambra Mendelssohn de Leipzig, així com l'Orquestra Filharmònica d'Erfurt, la del Vallès, la Camerata d'Israel i la Simfònica de Taiwan. Amb l'Orquestra Simfònica Stavanger estrenarà el concert de trompeta Aerial del compositor HK Gruber.

Els seus molts discos il·lustren l'exhaustiu de la seva obra, entre els quals hi ha, amb ECHO Classic, els concerts russos de trompeta, amb l'Orquestra Simfònica de Gotinga sota la batuta de Christoph Mathias Mueller, un disc amb la Royal Concertgebouw d'Amsterdam dirigida per George Benjamin , el primer enregistrament, amb Coviello Classics, del concert per a trompeta “Pieta” de Christian Jost i, amb Sony, el concert núm. 2 de Brandenburg amb la Barock Solisten de Berlín sota la batuta de Reinhard Goebel.

Reinhold Friedrich és professor a Karlsruhe, a Hiroshima (Japó) i professor honorari a la Royal Academy de Londres. Imparteix lliçons magistrals al món sencer i entre els seus antics alumnes hi ha tants professors (a les universitats de Hannover, París, Essen, Detmold i Budapest) així com artistes a les millors orquestres del món (Berlin, Munic, París, Madrid, Brussel·les, Leipzig, Hamburg, Stuttgart, Moscou, Tòquio i Rio de Janeiro). Actualment és professor de la Càtedra de Trompeta IF International Foundation a l'Escola Superior de Música Reina Sofia.

Eriko Takezawa
V FIT XIXONA

Eriko Takezawa va néixer a Hiroshima (Japó) i va estudiar a Alemanya amb Naoyuki Taneda i Wolfgang Manz. Va aprovar el seu examen de concert amb distinció l'any 1995 i, més tard, va completar la seva formació amb classes magistrals impartides per J. Uhde, E. Picht-Axenfeld, D. Kraus i S. Dorenski.

Van seguir premis en concursos internacionals, inclòs el primer premi al concurs internacional de piano a Ostuni (Itàlia) l'any 1994. Aquest èxit va comportar una agenda de concerts atapeïda, tocant en festivals de música i escenaris de concerts d'Europa i Àsia, com el Festival de Schwetzingen, el Festival de música de Schleswig-Holstein i el Festival de Lucerna.

Eriko Takezawa és una popular companya de música de cambra de reconeguts solistes de vent com Reinhold Friedrich, Sergio Azzolini, Ingo Goritzki, Renate Greiss-Armin i Thomas Indermühle, a més d'una integració permanent de la Mahler Chamber Orchestra. Des de fa molts anys, també és una de les acompanyants més sol·licitades per a concursos internacionals i projectes de concerts.

Ha tingut un èxit extraordinari com a solista arreu del món amb el Concert per a piano núm. 1 de Xostakovitx.

Va tenir el mateix èxit el 2014 amb "Rhapsody in Blue" de Gershwin i amb "Listen to our Cry" de Benjamin Yusupov a les seves estrenes a Israel i Alemanya.

Eriko Takezawa va treballar com a repetidora a la Musikakademie Basel i professora al Jyske Music Conservatory d'Aarhus, Dinamarca. També ha impartit classes al conservatori MUSIKENE de Sant Sebastià i a la Hochschule der darstellenden Künste de Frankfurt. Actualment és repetidora a la Hochschule für Musik Karlsruhe i els seus tallers de coaching tenen una gran demanda.

Els mitjans de comunicació lloen la seva lleugeresa, brillantor tècnica i musicalitat captivadora que encanten el seu públic una vegada i una altra.

Els seus nombrosos enregistraments premiats, com el seu CD "Mysteries", en col·laboració amb Simon Höfele (Deutscher Schallplattenkritikpreis 2018), també són testimoni de la seva destacada carrera musical.

MÚSICS
COL·LABORADORS

Músics de talla mundial que han passat per aquest
Festival com a col·laboradors i/o Mestres.

Adda Simfònica

Orquesta simfònica de la Fundació de la Comunitat Valenciana -ADDA resident a l'Auditori de la Diputació d'Alacant. La seua sorprenent trajectòria al costat del mestre titular Josep Vicent ha generat enorme repercussió nacional i internacional per la qualitat i energia de la seua personalitat sonora.

 

ADDA•SIMFÒNICA treballa amb directors convidats com el mestre Valery Gergiev, Christian Lindberg, Anu Tali, Jurjen Hempel, Yaron Traub, Carles Magraner, Juan Carlos Lomónaco entre altres, i al costat de solistes com Javier Perianes, Ramón Vargas, les Germanes Labèque, Pablo Sáinz-Villegas, Maria João Pires, Pacho Flores, Ángeles Blancas, Denis Kozhukhin, Stefanie Iranyi, José Antonio López, Juan Floristán, Damián Martínez, Joan Enric Lluna, Ginesa Ortega, Marina Heredia, Joaquín Achúcarro, Adolfo Gutiérrez…etc.

Michael Nyman, David Mora, Per Egland, Jesús Mula, Ximo Cano, J. Vicent Egea i Nicola Campogrande han escrit obres per a la formació.

El seu projecte discogràfic ha sigut lloat per la crítica especialitzada, aconseguint el distingit Melòman d'Or pel seu treball “Music for Emotions”.

ADDA•SIMFÒNICA manté una extensa activitat de producció audiovisual, i la seua discografia es toba en Warner Classics, Ària Classics, Discmedi, IMM Klassik…

Recentment, ha realitzat el seu debut alemany al costat del seu Director Titular, Josep Vicent, en la imponent sala Funkhaus de Berlín, l'estudi d'enregistrament més gran i sofisticat del món.

Josep Vicent
Director

Músic espanyol de trajectòria apassionant i única, que ha estat al capdavant d'alguns dels conjunts simfònics més prestigiosos d'Espanya i del món: London Symphony Orchestra, Filharmònica de Sant Petersburg, Filharmònica de Rotterdam, Orquestra de Cambra de París, Royal Philharmonic, Radio d'Holanda, Royal Liverpool Philharmonic, Orquestra de Kíev, Gewandhaus Leipzig, Orquestra del Teatre Reial, New World Symphony Miami, Simfòniques Nacionals de Bèlgica, Xile, Uruguai, Brasil... i gairebé totes les formacions simfòniques espanyoles, sent mestre convidat habitual amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra de València, Orquestra Nacional d'Espanya...

Des del 2015/16 Josep Vicent és Director Artístic i Musical de l'ADDA i Director Titular d'ADDA Simfònica. També va ser Director Principal de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears i de la Jeunesses Musicals World Orchestra (The World Orchestra) des de 2005 a 2015, amb qui va fer quinze gires a quatre continents.

Director Musical amb l'aclamada formació operística/teatral “La Fura del Baus” des del 2014, va ser a més, Director Artístic del Xenakis Festival, del Festival Nits de la Mediterrània i de l'internacionalment aclamat Amsterdam Percussion Group.

Va ser assistent del mestre Alberto Zedda i guardonat amb el Premi d'Interpretació de Joventuts Musicals Internacional, el Premi de les Arts Ciutat de València 2013 i el Premi Oscar Esplá Ciutat d'Alacant. És Ambaixador internacional designat pel Sr. Federico Mayor Zaragoza per a la Fundació Cultura de Pau.

Laura Daganzo

Laura Daganzo Morales, realitza tota la carrera professional de Dansa Espanyola, amb Mariló Uguet. Ha format part del Ballet Nacional d'Espanya, a més de col·laborar amb nombroses companyies de Dansa Espanyola i flamenc de prestigi Internacional i gires com a ballarina solista per tot el món.

Va decidir obrir nous camps al món de la Dansa i dedicar part del seu temps a la docència. És per això que continua amb la seva formació pedagògica fins a obtenir la Llicenciatura en pedagogia de la Dansa. Sempre va sentir la responsabilitat i el deure de transmetre a les noves generacions el que al seu dia va poder experimentar amb els millors mestres.

Lluitant perquè un altre dels seus somnis es fes realitat va néixer, Acadèmia «Yo, Bailo», un projecte pedagògic destinat a acostar la Dansa a tothom que vulgui gaudir amb aquest meravellós art. Ja són tres seus amb què compta a Madrid i de les quals n'és la directora.

Rubén Freire Bermúdez

Naix en Vilalba l'any 1980. Comença els seus estudis musicals de solfeig i trompeta amb 8 anys de la mà de Pepe Guntín Mate en la Banda de Música de Vilalba i després en el Conservatori amb José Rodríguez Ramos, trompeta solista de la Banda Municipal de la Corunya. Amb 18 anys es trasllada al CMUS de Coruña on aconsegueix el Títol de Professor amb Andrés Vales i més tard ingressa en el CSM de València i aconsegueix el Títol de Professor Superior amb les més altes qualificacions de la mà de José María Ortí Soriano.
Des de l'any 1997 ha pertangut i ha sigut convidat a participar amb Orquestres com l'Orquestra Jove de l'Orquestra Simfònica de Galícia, la JONDE, la EUYO, l'Orquestra Simfònica de Galícia o l'Orquestra Nacional d'Espanya. Ha participat en cursos amb professors com Juan Carlos Alandete, Vicente Martínez de la ONE, Phil Smith de la Nova York Philarmonic, Fred Mills (Canadian Brass) o Tamas Valency de la Berliner Philarmoniker.
L'any 2003 aprova en Concurs oposició una plaça per al Cos de Professors de Música i Arts Escèniques i, des de llavors, ha treballat en els Conservatoris de Musica de Puertollano (Ciudad Real) i Orense.

Joan Castelló
Percussionista

Va acabar els seus estudis musicals en el Conservatori Superior Jesús Guridi de Vitòria, on va obtindre el Premi Fi de Grau. Paral·lelament va realitzar el Post-Grau en Neopercusión, centre especialitzat en la percussió a Madrid.

Ha realitzat cursos de perfeccionament i classes magistrals amb professors de prestigi internacional com a L. H. Stevens, E. Sejournee, T. Adams, D. Samuels o C. Lamb, a més del curs de perfeccionament de música contemporània amb Juanjo Guillem i el de Jazz i Orff-Schulwerk amb Doug Goodkin en la Universitat d'Alcalá.

L'any 2002 va guanyar el concurs internacional Yamaha Music Foundation of Europe (YMFE) en l'especialitat de marimba.

Com a músic d'orquestra ha col·laborat amb l'Orquestra Simfònica de Tenerife, Filharmònica de Gran Canària, Simfònica de Madrid, Simfònica de la Comunitat de Madrid, Ràdio televisió Espanyola, Simfònica del Principat d'Astúries o Orquestra Nacional d'Espanya realitzant gires per Espanya, Alemanya, Viena, Praga, Anglaterra, Mèxic, Finlàndia, *Slovenia, França, la Xina, Emirats Àrabs i els EUA.

Com a solista ha tocat en els festivals més importants d'Espanya com a Escena Contemporània, Quinzena Musical, Festival d'Alacant, Tardor Soriana i les Jornades Internacionals de Percussió en Paris.

Actualment forma part del grup Neopercusión, és professor en el Centre Superior de Música KATARINA GURSKA i és Professor de l'Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya.

Pablo Martín Caminero
Contrabaixista

Pablo Martín Caminero (Vitòria-Gasteiz 1974), acaba els seus estudis de contrabaix clàssic a l'Escola Superior de Música de Viena l'any 1999. Després d'aquesta etapa formativa, es trasllada a Madrid on inicia la seua carrera professional com a intèrpret, compositor i productor.

La diversitat d'estils musicals en els quals es mou, ho ha portat a col·laborar amb artistes i projectes de diversos gèneres com a Ultres High Flamenc, Abe Rábade Trio, Jorge Pardo, Gerardo Núñez, bandArt, Hippocampus, Chano Domínguez, Xiquet Josele, Rocío Molina, Enrike Solinís, Rosario La Tremendita, i un llarg etcètera de projectes de flamenc, jazz, clàssic i barroc.

Paral·lelament, aquesta polivalència li anima a compondre  música per a pel·lícules de cinema i campanyes de publicitat des de l'any 2006.

Ha publicat 4 discos fins hui: ’Domèstica’ (BOST, 2005), ‘El Caminer’ (BOST, 2011), ‘O.F.N.I.’ (BOST, 2014) i ‘Salt al buit’ (BOST, 2016).

En format de quintet, encara que a vegades adaptat a quartet o trio, el contrabajista desenvolupa un repertori de temes propis on plasma la seua visió musical basada en dos pilars íntimament units: el jazz i el flamenc.

Ha donat vida a l'espectacle ‘Double Bach’ al costat del coreògraf Antonio Ruz, en el qual interpreta 2 suites de J.S.Bach en pizzicato, acompanyat per la ballarina contemporània Melania Olcina. ‘Double Bach’ es va estrenar en el Festival de Teatre Clàssic d'Almagro 2016. També amb Antonio Ruz ha col·laborat com a compositor en la producció del Ballet Nacional d'Espanya ‘Electra’.

2018 veu nàixer el projecte ‘Flamenc Standards’, del qual publiquen el seu Volum 1 i al qual seguiran altres volums. En formació de quartet, al costat de Rycardo Moreno (guitarra), Enrique Rodríguez ‘*Enriquito’ (trompeta) i Marc Miralta (bateria), la banda desenvolupa un repertori de temes d'autors flamencs tractats a manera de standards sobre els quals improvisen.

En l'actualitat continua amb la intensa activitat musical a través de la seua banda, així com amb els concerts de ‘Flamenc Standards’, ‘Delirium tremens’ de Rosario la Tremendita, ‘*Enrike Solinís & Euskal Barrokensemble’, Abe Rábade Trio, i prepara la composició del seu cinqué disc com a líder.

Enriquito Rodíguez Quartet

Enriquet, trompetista amb ànima flamenca que ha esdevingut una de les grans referències del nou flamenc nacional.

Flamenc i Jazz formen ja un gènere en si mateix que s'ha constituït al llarg de les darreres dècades, quan la inquietud de pioners com Pedro Iturralde, Paco de Lucía, o el mateix Miles Davis va donar forma a aquesta combinació revolucionària.

Des d'aleshores, han estat molts els artistes que s'han identificat amb aquest estil i han marcat abans i després en la consolidació d'aquest gènere com Jorge Pardo.

Tot i això, són pocs els trompetistes que s'ha endinsat en el món d'aquesta fusió de flamenc jazz. Podem destacar la figura del gran Miles Davis i la seva famosa Saeta que segons el gran Enric Morente estava a l'alçada de les de Caragol, Vallejo o La Nena de les pintes.

“La saeta de Davis està a l'alçada de les de Caragol, Vallejo o La Nena de les Peines” - E. Morente

UN TROMPETA MOLT FLAMENCA

Enrique Rodríguez 'Enriquito', és trompetista. compositor i músic que en poc temps s'ha alçat com a figura indiscutible de la nova generació de joves jazzistes flamencs. Amb només 18 anys, l'artista va col·laborar en diversos projectes discogràfics amb el flautista Jorge Pardo, que ha estat la seva principal influència i guia en aquest camí d'experimentació musical.

El talent innat i l'espectacular evolució del seu so fan que Enriquito es consolidi com un artista al nivell de grans músics referents del jazz, embarcant-se a la recerca d'un univers sonor propi.

L'EVOLUCIÓ DEL SEU SO

L'artista s'ha llaurat una carrera plena d'èxits en què ha tingut l'oportunitat de treballar amb grans artistes i omplir els escenaris de l'aroma més flamenca i el toc jazzístic que el caracteritza.

El 2005, després de col·laborar amb Jorge Pardo en diversos concerts, Enriquito es consolida com a referent internacional del Jazz, el flamenc i les músiques tradicionals i improvisades fent-se amb el guardó al Millor Músic Europeu per L'Acadèmia Francesa de Jazz. Ha format part de bandes populars com 'Canteca de Macao', 'Chambao', 'Juanito Makandé' i C.Tangana.

Compta amb quatre àlbums a l'esquena: 'Em trec el barret' (2011), 'Alcudia' (2014), 'Contrarreloj' (2017) i el seu darrer treball 'Fuentes y manantiales (2020) on s'envolta d'un sòlid grup de instrumentistes de confiança.

Giralda Brass

Per al Concert d'obertura del Festival, comptem amb el quintet de metalls de gran projecció arribats des de Sevilla, que ens oferiran un extraordinari repertori típic d'aquesta formació de metalls.

Giralda Brass és una agrupació de tipus cambrística que compta ja amb més de 6 anys d'experiència, els propòsits de la qual són promoure la música de cambra fent mostra d'això en tots els seus concerts. Ha realitzat concerts en tot el territori andalús així com part del territori nacional, posant com a exemple la participació en el festival SBALZ organitzat per Spanish Brass a València, la inauguració del teatre Cartuja Center (Sevilla), la participació en diverses ocasions amb l'ajuntament de Sevilla en els seus cicles musicals, la participació amb el Solista internacional “Adam Rapa” en un dels seus concerts a Sevilla, Etc...

Compta amb diversos premis en els últims anys; 3er premi Nacional en el concurs de quintets de metalls Valeriano Machí Esparza (València) i un 1r premi Internacional de Quintets de Vent Metall, en el concurs organitzat a Seattle (Washington) “Burke & Bagley”, a més de ser finalistes en el concurs Nacional de Música de Cambra “Abat Marchena” (Sevilla).

Han rebut continu assessorament de grans professionals, dels quals cal destacar: Spanish Brass, German Brass, Belgian Brass, Benjamin Moreno, Fabio Brum, Jorge Javier Giner, Vicente López, Manuel Busto.

Giralda Brass, pertany a la xarxa de concerts de “Candelight” a Sevilla des d'octubre de 2020 i a la xarxa de concerts organitzats per l'Orquestra Filharmònica de Màlaga des de juliol de 2020.

TOP