MESTRES

Manuel Blanco Gómez Limón
Trompetista

Nascut en 1985 en Daimiel (Ciudad Real), Manuel Blanco va començar molt primerenc els seus estudis de trompeta amb Sr. Martín Baeza Rubio i Sr. José María Ortí Soriano. En l'actualitat també rep assessorament musical del Concertista Internacional Reinhold Friedich, mostrant aquests tres mestres un especial interés en la seua preparació humana i professional.

Ha guanyat diversos concursos com el Ciutat de Xátiva, Calviá, Moixent, Jeju (Corea del Sud)… però el seu gran assoliment       internacional va arribar després de guanyar el 1r premi en el prestigiós ARD Music Competition de Munic 2011, obtenint la qualificació més alta de la història de la competició. Aquest guardó sol s'ha concedit a altres dos trompetistes en els seus 62 edicions abans de Manuel Blanco, sent Maurice André el primer a aconseguir-ho en 1963. Blanco és considerat com el seu legítim hereu. Des de l'any 2006 és trompeta principal de l'Orquestra Nacional d'Espanya.

Ha treballat com a trompeta solista en orquestres de primera categoria com Concertgebouw d'Amsterdam, Gewandhaus de Leipzig, Filharmònica de Radi France, Gustav Mahler Jugend Orchester, European Youth Orchestra, Berlin Staatsoper, Filharmònica Arturo Toscanini, Orquestra Mozart Bologna, Orchestra Teatre alla Scala Milà, Orquestra Santa Cecilia de Roma,…. al costat de directors de la talla de Claudio Abbado, Mariss Jansons, Rafael Frübeck de Burgos, Lorin Maazel, Christoph Eschenbach, Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Yuri *emirkanov, Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Gustavo Dudamel, Andris *elsons, Josep Pons, Juanjo Mena, David Afkham, Pablo Heras-Casado, George Pehlivanian, Markus Bosch, Antonio Méndez, Andrés *Salado, Martin Baeza-Rubio, Charles *Olivieri-*Munroe, etc.

Com a concertista, ha tocat amb l'Orquestra de la Ràdio de Baviera, Orquestra de la Ràdio de Munic, Orquestra de Cambra de Munic, Budapest Chamber Orchestra, Jeju Philharmonic Orchestra, Camerata XXI, Philarmonisches Orchester Würzburg en Mozarfest, Capella Symphonic Orchestra(St.Petersburg), Hofer Symphoniker, Niederrheinische Sinfoniker, Norddeutsche Philharmonie Rostock, Orquestra Simfònica de Mineria, Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra Simfònica de Navarra, Orquestra Simfònica d'RTVE, Orquestra Simfònica de Bilbao, Orquestra Municipal de València, etc.

José María Ortí Soriano
Trompetista

Naix a Torrent (València), on inicia els primers estudis musicals als 8 anys. Ingressa en el Conservatori Superior de Música de València, per a començar a estudiar la trompeta. Més endavant, es trasllada a Madrid per a realitzar els estudis superiors en el Real Conservatori Superior de Música, amb una carrera excepcional i les més altes qualificacions, coronada per oposició amb el Premi d'Honor Extraordinari Fi de Carrera. Al mateix temps va fer classes amb Vicente Lillo, que sempre va tindre un especial interés en la seua preparació.

A continuació va viatjar a París per a ampliar estudis amb Maurice André i Pierre Thibaud, arribant actuar com a solista a la Sala d'Òrgan del Conservatori Nacional Superior de Música. A partir de llavors assisteix a nombrosos cursos internacionals de trompeta (amb el trompetista americà James Stamp). Va ser Trompeta solista de l'Orquestra Nacional d'Espanya durant més de quaranta anys i Catedràtic del Real Conservatori Superior de Música de Madrid, i més tard, del Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València.

Està en possessió de la “Medalla d'Or de Belles arts” i de la “Creu de Caballero de l'Orde al Mèrit Civil” concedida per S. M. el Rei Don Joan Carlos. És nomenat “Insigne de la música Valenciana”, per l'Acadèmia de la Música Valenciana. És fill predilecte de la ciutat de Torrent, on té dedicada un carrer i així mateix, li va ser concedida la “Medalla d'Or”. Per encàrrec del Exc. Ajuntament compon l'Himne de Torrent.

 

 

 

 

 

José Antonio García Sevilla
Trompetista

Ha sigut membre de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya (JONDE) i de la Gustav Mahler Jugend Orchester (GMJO), el director artístic de la qual va ser Claudio Abbado, realitzant gires per gran part de la geografia europea sota la batuta de directors de prestigi com Pierre Boulez, Seiji Ozawa i C. M. Giulini. Les seues últimes col·laboracions han sigut amb l'Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra Ciutat de Granada, Orquestra Ciutat de Palma, Opera Estatal de Berlín (amb Daniel Baremboin com a director), Banda Municipal de Madrid, Banda Municipal d'Albacete, Orquestra Simfònica del Vallés, Orquestra Simfònica de Bilbao, Orquestra de Cadaqués, Orquestra Nacional d'Espanya i Orquestra de la Comunitat Valenciana, amb Lorin Maazel com a director.

Catedràtic del Real Conservatori Superior de Música de Madrid i Director de la Facultat de Música i Arts Escèniques de la Universitat Alfonso X El Sabio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luis Arias Fernández
Pianista

Naix a Madrid. Comença els seus estudis musicals a l'edat de sis anys en l'acadèmia CEDAM i posteriorment en el Conservatori Professional de Música de Ferraz amb R. Pareja i J. Rovira. Completa la seua formació en el Real Conservatori Superior de Música de Madrid amb Ana Guijarro i durant quatre anys a l'Escola Superior de Música Reina Sofia amb Galina Eguiazarova, Marta Gulyas i Luis Fernando Pérez rebent el suport de diferents institucions com Ibercaja, Fundació Albéniz, AIE, Joventuts Musicals de Madrid o la Comunitat de Madrid.

Durant aquests anys ha tingut ocasió de rebre consells entre altres de músics com Ferenc Rados, Joaquín Soriano, Mikhail Voskresensky, Claudio Mtnez-Menher, Peter Donohoe, Radovan Vlatkovic o Jacques Zoon.
És sol·licitat habitualment per a col·laborar amb tota mena de músics i formacions havent actuat en les principals sales del panorama nacional com l'Auditori Nacional de Música, Teatre Real, els Teatres del Canal, Palau de la Música de Barcelona, Auditori Edgar Neville i a l'estranger en països com Mèxic, França, Israel, Alemanya, Suècia o Sèrbia.

Des de fa anys exerceix una intensa labor docent. Ha treballat en el Conservatori Pablo Sarasate de Pamplona i en el Conservatori Superior de Música de Castella León. Actualment compagina la seua activitat concertística amb la docència en el Conservatori Superior de Música d'Aragó i a l'Escola Superior de Música Reina Sofia.

MÚSICS
COL·LABORADORS

Músics de talla mundial que han passat per aquest
Festival com a col·laboradors i/o Mestres.

Jesús Sánchez Martínez
Pianista de repertori de Trompeta

Estudia amb les professores María Suárez Bricio i Mª Teresa Untoria, titulant-se com a Professor Superior de Piano i Professor de Solfeig. Completa la seua formació amb professors com Ferenc Rados, Almudena Cano, Gonzalo Trevijano, etc. Ha actuat, tant com solista com en formacions cambrístiques en diverses sales d'àmbit nacional. Ha exercit com a mestre repetidor en òperes com a “Don Pasquale” o “Dido i Enees”.

Compta amb una dilatada trajectòria com a pianista acompanyant de dansa, així com de repertorista en diversos conservatoris de la Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa. Actualment és professor en el Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa i de la Facultat de Música de la Universitat Alfons X El Sabio.

Rubén Freire Bermúdez

Naix en Vilalba l'any 1980. Comença els seus estudis musicals de solfeig i trompeta amb 8 anys de la mà de Pepe Guntín Mate en la Banda de Música de Vilalba i després en el Conservatori amb José Rodríguez Ramos, trompeta solista de la Banda Municipal de la Corunya. Amb 18 anys es trasllada al CMUS de Coruña on aconsegueix el Títol de Professor amb Andrés Vales i més tard ingressa en el CSM de València i aconsegueix el Títol de Professor Superior amb les més altes qualificacions de la mà de José María Ortí Soriano.
Des de l'any 1997 ha pertangut i ha sigut convidat a participar amb Orquestres com l'Orquestra Jove de l'Orquestra Simfònica de Galícia, la JONDE, la EUYO, l'Orquestra Simfònica de Galícia o l'Orquestra Nacional d'Espanya. Ha participat en cursos amb professors com Juan Carlos Alandete, Vicente Martínez de la ONE, Phil Smith de la Nova York Philarmonic, Fred Mills (Canadian Brass) o Tamas Valency de la Berliner Philarmoniker.
L'any 2003 aprova en Concurs oposició una plaça per al Cos de Professors de Música i Arts Escèniques i, des de llavors, ha treballat en els Conservatoris de Musica de Puertollano (Ciudad Real) i Orense.

José Manuel Escobar Belmonte
Trompetista

Finalitza els seus estudis en el conservatori Superior “Joaquín Rodrigo” de València amb el mestre J. Ortí, obtenint matrícula d'honor. Amplia els seus estudis en Brass Academy Alacant amb el mestre Rudi Korp. Ha col·laborat en nombroses ocasions amb l'Orquestra Simfònica del Valls, Orquestra Simfònica de Múrcia, Orquestra filarmonía de Madrid, Orquestra del teatre Marinsky de Moscou, Orquestra Simfònica de Bilbao, Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra Freixenet de l'Escola Superior de Música “Reina Sofia”, Orquestra del Palau de les Arts, entre altres. Ha pertangut a l'Orquestra de Joves de la Regió de Múrcia, a la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, a la J.O.N.D.E. (Jove Orquestra Nacional d'Espanya) i la Gustav Mahler Jugendorchester. Actualment és professor en el Conservatori Superior de Castella-la Manxa, professor assistent en Brass Academy Alacant i en la universitat Alfons X el Savi. Pertany a l'Orquestra ADDA Simfònica.

Jonathan Müller
Trompetista

Jonathan Müller va realitzar els seus estudis superiors de música en la Musikhochschule de Karlsruhe sota la tutela del catedràtic Reinhold Friedrich. Paral·lelament va completar la seua formació amb diverses classes magistrals impartides per reconeguts trompetistes com Håkan Hardenberger (Malmö), Kristian Steenstrup (Aarhus), Klaus Schuhwerk (Basilea), Jouko Harjanne (Hèlsinki), Hannes Läubin (Munic), Luis González (Barcelona) i Uwe Köller (Graz).

Jonathan ha guanyat en diverses ocasions el concurs “Jugend musiziert”. A més en 2006 va guanyar el primer premi i premi especial en el concurs “Carl-Schröder” de Sondershausen (Turíngia). En 2010 va ser l'únic trompetista a aconseguir la tercera ronda del concurs nacional alemany “Deutscher Musikwettbewerb” i per això va ser becat per aquesta organització i va realitzar diversos enregistraments. Així mateix en 2011 va ser l'únic trompetista alemany a aconseguir la tercera ronda del reconegut concurs de ARD. També va ser becat per fundacions com la “Studienstiftung dones deutschen Volkes” o la “Deutsche Stiftung Musikleben”.
Pel que fa a experiència orquestral, Jonathan es va formar en diferents joves orquestres com la jove orquestra de la seua regió, Baden-Württemberg, la jove orquestra d'Alemanya, i en la jove orquestra Gustav Mahler. D'aquesta manera va arribar a ser membre de l'orquestra Mozart, sota la direcció de Claudio Abbado. A més ha col·laborat amb orquestres com la hr-Sinfonieorchester, la NDR-Sinfonieorchester, la BR-Sinfonieorchester o l'Orquestra Nacional d'Espanya, entre altres. Des de 2013 és solista de trompeta en la prestigiosa orquestra de la Gewandhaus de Leipzig.
La seua experiència com a solista li ha portat a fer concerts amb orquestres com la Nürnberger Symhoniker, la Staatskapelle Trobe, la Thüringer Symphoniker, la Vogtland Philharmonie Greiz/Reichenbach, la Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, la Münchner Kammerorchester o la Stuttgarter Kammerorchester.

Joan Castelló
Percussionista

Va acabar els seus estudis musicals en el Conservatori Superior Jesús Guridi de Vitòria, on va obtindre el Premi Fi de Grau. Paral·lelament va realitzar el Post-Grau en Neopercusión, centre especialitzat en la percussió a Madrid.

Ha realitzat cursos de perfeccionament i classes magistrals amb professors de prestigi internacional com a L. H. Stevens, E. Sejournee, T. Adams, D. Samuels o C. Lamb, a més del curs de perfeccionament de música contemporània amb Juanjo Guillem i el de Jazz i Orff-Schulwerk amb Doug Goodkin en la Universitat d'Alcalá.

L'any 2002 va guanyar el concurs internacional Yamaha Music Foundation of Europe (YMFE) en l'especialitat de marimba.

Com a músic d'orquestra ha col·laborat amb l'Orquestra Simfònica de Tenerife, Filharmònica de Gran Canària, Simfònica de Madrid, Simfònica de la Comunitat de Madrid, Ràdio televisió Espanyola, Simfònica del Principat d'Astúries o Orquestra Nacional d'Espanya realitzant gires per Espanya, Alemanya, Viena, Praga, Anglaterra, Mèxic, Finlàndia, *Slovenia, França, la Xina, Emirats Àrabs i els EUA.

Com a solista ha tocat en els festivals més importants d'Espanya com a Escena Contemporània, Quinzena Musical, Festival d'Alacant, Tardor Soriana i les Jornades Internacionals de Percussió en Paris.

Actualment forma part del grup Neopercusión, és professor en el Centre Superior de Música KATARINA GURSKA i és Professor de l'Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya.

Pablo Martín Caminero
Contrabaixista

Pablo Martín Caminero (Vitòria-Gasteiz 1974), acaba els seus estudis de contrabaix clàssic a l'Escola Superior de Música de Viena l'any 1999. Després d'aquesta etapa formativa, es trasllada a Madrid on inicia la seua carrera professional com a intèrpret, compositor i productor.

La diversitat d'estils musicals en els quals es mou, ho ha portat a col·laborar amb artistes i projectes de diversos gèneres com a Ultres High Flamenc, Abe Rábade Trio, Jorge Pardo, Gerardo Núñez, bandArt, Hippocampus, Chano Domínguez, Xiquet Josele, Rocío Molina, Enrike Solinís, Rosario La Tremendita, i un llarg etcètera de projectes de flamenc, jazz, clàssic i barroc.

Paral·lelament, aquesta polivalència li anima a compondre  música per a pel·lícules de cinema i campanyes de publicitat des de l'any 2006.

Ha publicat 4 discos fins hui: ’Domèstica’ (BOST, 2005), ‘El Caminer’ (BOST, 2011), ‘O.F.N.I.’ (BOST, 2014) i ‘Salt al buit’ (BOST, 2016).

En format de quintet, encara que a vegades adaptat a quartet o trio, el contrabajista desenvolupa un repertori de temes propis on plasma la seua visió musical basada en dos pilars íntimament units: el jazz i el flamenc.

Ha donat vida a l'espectacle ‘Double Bach’ al costat del coreògraf Antonio Ruz, en el qual interpreta 2 suites de J.S.Bach en pizzicato, acompanyat per la ballarina contemporània Melania Olcina. ‘Double Bach’ es va estrenar en el Festival de Teatre Clàssic d'Almagro 2016. També amb Antonio Ruz ha col·laborat com a compositor en la producció del Ballet Nacional d'Espanya ‘Electra’.

2018 veu nàixer el projecte ‘Flamenc Standards’, del qual publiquen el seu Volum 1 i al qual seguiran altres volums. En formació de quartet, al costat de Rycardo Moreno (guitarra), Enrique Rodríguez ‘*Enriquito’ (trompeta) i Marc Miralta (bateria), la banda desenvolupa un repertori de temes d'autors flamencs tractats a manera de standards sobre els quals improvisen.

En l'actualitat continua amb la intensa activitat musical a través de la seua banda, així com amb els concerts de ‘Flamenc Standards’, ‘Delirium tremens’ de Rosario la Tremendita, ‘*Enrike Solinís & Euskal Barrokensemble’, Abe Rábade Trio, i prepara la composició del seu cinqué disc com a líder.

COMPOSITORS
DEL FESTIVAL

Vicente Pla Candela (Xixona, 1943)
Compositor del festival

Autor del pasdoble Fiesta en Jijona, Himne de Festes dels Moros i Cristians de Xixona.

Sens dubte el músic xixonenc més llorejat, admirat i possiblement qui més vegades haja posat el nom de Xixona en el més alt de l'àmbit musical a tots els nivells. El seu currículum professional és una infinitat de guardons obtinguts en la seua llarga i dilatada vida musical. Vicente va ser músic (clarinet) i director de l'Agrupació Artístico Musical "El Trabajo" de Xixona des de l´any 1970 fins a l´any 1983. També va ser un dels fundaors i director de l´Orquestra Los Caribes, formació de finals dels anys cinquanta.

Durant estos 14 anys com a director de la banda, cal destacar la creació de la Banda Juvenil de Xixona, el Primer Premi Nacional de Conjunts Musicals Escolars, representant al col·legi Cristofol Colom de la ciutat, integrat per músics que hui en dia, són el pilar de la nostra Banda de Música. L'estrena d'una altra obra en l´any 1975 vinculada al folklore xixonenc com ho és Páginas para un Ballet Alicantino i la Misa Fester-folk, estrenada en l´any 2001, on les seues diferents parts adopten la forma de marxa mora, marxa cristiana, pasdoble fester i marxa de processó, participant l´Escolanía de Segovia, el grup instrumental de la Banda de Xixona i la Coral Voces Blancas. També cal destacar la primera gravació que va fer la Banda, la casete Festa en Xixona, on s'inclou el pasdoble Fiesta en Jijona, a més de les marxes mores Megüa i Ahir i Hui, segües també.

En l´any 2013, va rebre l´Insignia d´Or de Xixona per la seua aportació al patrimoni cultural de la Ciutat de Xixona.

TOP